Postul Sfintelor Pasti 2013

Indrăznim a vă transmite invitaţia de secole a Bisericii noastre, făcuta cu stăruinţă, dar şi cu blândeţe, de a porni într-un pelerinaj, într-o impreună – călătorie cu Dumnezeu. Sa avem curajul de a face un prim pas în „tristeţea strălucitoare” a Postului ca apoi să vedem destinatia, bucuria sublimă a Paştelui („pascha”, „trecere”), intrarea întru slava Împărăţiei. Condiţia omului de fiinţă logică în general, a creştinului în mod special, este accentuată în această perioada de aceea de „homo peregrinus”, de drumeţ întru Cuvantul divin către Împărăţia lui Dumnezeu. Această călătorie care are un profund caracter liturgic, procesiunea amintind de cea din noaptea de Paşti, ne invită să ne împropriem atat duhul Postului, cât şi duhul Ortodoxiei, ajutându-ne să trecem dintr-o stare spirituală în alta.

În perioada 18 martie – 4 mai 2013 ne aflăm în Postul Sfintelor Paşti, care este cel mai lung si mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe; de aceea în popor e numit, în general, Postul Mare. El a fost randuit de Biserică pentru cuviincioasa pregătire a catehumenilor de odinioară, care urmau să primească botezul la Paşti şi ca un mijloc de pregătire sufleteasca a credincioşilor pentru întâmpinarea cu vrednicie a Patimilor şi a Învierii Domnului. Totodată ne aduce aminte de postul de patruzeci de zile ţinut de Mântuitorul înainte de începerea activităţii Sale mesianice (Luca IV, 1-2), de unde i s-a dat şi denumirea de Păresimi.

Dezlegare la peşte: se manâncă peşte în săptămâna albă (11 – 17 martie), de Buna Vestire (25 martie) si de Florii (28 aprilie)

 „Dăruind vei dobândi”: Ca întotdeauna sprijinul dumneavoastră faţă de Sfânta Biserică, oferit în variate forme, este mult apreciat, fiindu-ne de un real folos în continuarea lucrării celei bune pe plan administrativ.

 Îngrijirea mormintelor: Păstrători ai tradiţiei, în această perioadă, cu toţii acordam o atenţie deosebită curaţeniei de primăvara în propia gospodărie. Vă invităm cordial să o extindeţi şi asupra mormintelor din cimitirul parohiei noastre, făcând totodată amintire de hotărârea Consiliului Parohial cu privire la obligaţiile anuale ce decurg din deţinerea unui loc de veci în cimitir. Pentru mai multe detalii, vă rugăm respectuos a vă adresa d-lui Constantin Armenici.

Departe, dar mereu prezenţi: Gândurile noastre, la început de călătorie, în acest urcuş spre Înviere, se îndreaptă, de asemenea, către toţi fiii parohiei plecaţi din ţară, fizic fiind departe numai, pentru că sufleteşte sunt cu noi, şi ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să le poarte paşii sub a Sa pronie, netezindu-le căile si făcând posibilă îndeplinirea bunelor dorinţi. Vă purtăm în rugăciune! Deşi munca şi lucrarea dumneavoastră acolo este mai grea în context neortodox, vă asigurăm ca şi ajutorul lui Dumnezeu este mult mai evident. Sprijiniţi-vă existenţa pe Dumnezeu, pe Maica Domnului şi pe toţi sfinţii, căci făra ei nu puteţi face nimic autentic. Atât noi, cât şi familia de aici, ne rugăm pentru dumneavoastră şi sperăm într-o revedere cât mai apropiată.

File de carte: Pentru cei interesati să aprofundeze semnificaţiile teologice ale acestei perioade, precum şi de dobândirea de noi cunoştinţe cu caracter religios, vă stăm la dispoziţie atât cu propunerile noastre, cât şi cu inventarul de carte din bibliotecă. Lansăm deschisă această invitaţie cu mult drag.

Sa facem din Post o perioadă destinată unei frecventări şi participări crescânde la slujbele Bisericii, să ne aplecăm mai mult asupra noastră în calitate de creştini, să medităm cu şi mai mult folos duhovnicesc asupra scopului vieţii, să percepem esenţialul din duhul liturgic, să re-analizăm „modul nostru modern de viata”! Cu smerenie ne adresăm dumneavoastră pentru a sublinia ca Taina Sfintei Spovedanii (ce se savârşeşte cu precădere în perioada posturilor, dar nu exclusiv) nu e o contabilizare de fapte mai puţin bune, ci ca o restabilire a împreunei-lucrări cu Dumnezeu, un nou început, o noua făptură. Tocmai pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi, Biserica noastră va fi deschisă zilnic, între orele 08:00 – 20:00, atât în prima, cât şi în ultima săptămână a Postului Mare.

Nu ezitaţi a ne contacta pentru orice eveniment sau nevoie spirituală! Cu bucurie răspundem prompt cererilor dumneavoastră, iar pentru împlinirea cu folos a programului propus (link) cu smerenie vă rugăm să ne sprijiniţi.

Ne dorim ca Bucuria Sfânta si Lumina Învierii lui Hristos să vă umple sufletele şi inimile şi să vă dăruiască credinţă, putere pentru a răzbate pe marea acestei vieţi! Sa rămâneţi întotdeauna la picioarele Crucii Celui răstignit şi aşa, răbdând toate, până la sfârşit, Hristos Cel Înviat să vă mântuiască! Sfinte Sărbatori cu pace vă dorim!

Hristos A Înviat! Adevărat A Înviat Hristos!

This entry was posted in News / Information. Bookmark the permalink.